Luxusgarden.hu

A szép kert nem luxus!

   szept 09

Tuják ápolása

A tuják ápolása, metszése és védekezés a betegségek ellen.

Ápolás:

A tuják csoportjában tartoznak az örökzöldek és bizonyos cserjefajok. Jellemzően Kelet Ázsiában és Észak Amerikában őshonosak.

A tuják ápolása igen összetett feladat. A gyökérzettől kezdve a csúcsokig mindent figyelnünk kell, mert nagyon nehezen vehetőek észre a betegségek, melyek a növény teljes pusztulásához vezethetnek.

A tuják vizsgálata:Lótücsök

A gyökérzetnél kezdjük. Tavasszal érdemes egy kicsit megkapálni, gyomtalanítani a tuják tövét, hogy több oxigénhez jusson. A gyökérzetnél véletlenszerűen ássunk le néhány helyen kártevőket kutatva. Pajor, vagy lótücsök rághatja a gyökérzetet, ha ilyet találunk, akkor azonnal távolítsuk el őket, mert ezzel a tápanyag és vízfelvétel nehézségeket okozhatnak.

Vizsgáljuk át a fő törzseket, hogy bogaraktól, penésztől mentesek-e, illetve a leveleket, hogy látható-e rajta valamilyen elváltozás.

Tavasszal, amikor már a minimum hőmérséklet 5-7 Celsius fok alá nem megy (Március közepe, vége), akkor lehet egy bőséges „mosdatás”. Nagynyomású mosóval, vagy slaggal fentről lefelé a belső ágakat jól átmossuk, fontos, hogy a száraz, barna leveleket mossuk le a fáról. Nagyon vigyázzunk a művelet közben az ágakra, hogy ne törjük össze őket.

A sikeres „mosdatás” után várjunk néhány napot, hogy felszívódjon a sok víz, majd ezt követheti egy lemosó permetezés. A Réz, kén keveréke kiváló erre, mivel a réz a gombák, a kén az atkák ellen nyújt védelmet. Fontos, hogy ne keverjük a lemosó permetet a védekezéssel!

Természetesen mint minden permetezést ezt is időzítsük az esti órákra, ügyelve, hogy az elkövetkezendő 10-12 óra csapadékmentes legyen.

A tuják jellemzően sekély gyökérzettel rendelkeznek, ezért nagyon kell ügyelni, hogy ne öntözzük túl, ne kapjon kevés vizet és a tápanyag kijuttatást is pontosan el kell találni.

Öntözésnél ha van csöpögtető rendszerünk, akkor egy 16-os cső esetén elég 2*20 perc. Figyeljünk, hogy a csöpögtető a tuja közelében legyen. Március, május, július, szeptember közepén egy árasztást is célszerű beiktatni, ami kb. 20-30 liter/m2.

Tápanyag pótlásnál inkább a műtrágyát javaslom, ami nitrogén szegény. Kálcium, Magnézium , Réz és Mangán keveréket ajánlok. A műtrágyázás évente 2-3 alkalommal is elvégezhető 20-30 dkg / tuja kiadással. Ne felejtsük el jól beöntözni, hogy a gyökerekhez eljusson a tápanyag. Célszerű az időszakos „áztatásra” időzíteni ezt a feladatot.

Az ápoláshoz tartozik még a rendszeres permetezés kártevők ellen, de erről majd később esik szó.

Késő ősszel már csak egy feladatunk van a tuják felkötözése. A nagyobb, hosszabb ágakat kössük körbe, a törzséhez, vagy valami stabil anyaghoz rögzítsük, ezzel megóvjuk a téli csapadék, fagy hatására kialakult deformálást.

 

Kezelés, metszés:

Tévhit, hogy a tuják nem szeretik, ha metszik őket. Meghálálják a gondoskodást. Vannak olyan fajták, melyek kifejezetten igénylik a metszést. Sok idős tuja már nem szép (nem kertbe való), amikor hagyják, hogy megnőjenek az ágai. Könnyen deformálódnak és kezelhetetlenek lesznek.

Főként a sövénytujákat kell metszeni, ezeknél a tavaszi (március, április) és az őszi metszés  (szeptember) javasolt. A legalacsonyabb napi  hőmérséklet 7-8 fok alatt ne legyen semelyik esetben sem.

A metszés hatása a sűrűsödés, erősödés és ellenállóság. SövénynyírásA metszést óvatosan csináljuk, hogy az ágakat lehetőleg ne törjük le. Ha nagyobb metszést végzünk a tujákon, akkor érdemes híg réz oldattal átpermetezni a teljes felületet, illetve a vastagabb ágakat fa géllel ecsetelni, melyek megóvják őket a betegségektől.

 

Védekezés a betegségek, kártevők ellen:

Évente kétszer fordítsunk időt a betegségek, kártevők megjelenésének a megelőzésére.

Vegyszerekkel tudunk védekezni a gombásodás, a moly, tetvek és az atka ellen. Általában lehet kombinálni a vegyszereket, a legtöbbet be is lehet szerezni a legközelebbi gazdaboltba, de érdemes szakemberre bízni ezt a feladatot, hiszen a magas tuják tetejét is be kell permetezni, illetve ügyelni kell, hogy a tuja minden felülete kapjon a vegyszerből.borostyan_takacsatka

Általános kártevők:

– Tujafúró aranymoly

– Pajzstetű

– Takácsatka

– Boróka szú

A száraz, beteg ágakat, leveleket távolítsuk el, lehetőség szerint zárjuk el egy zsákba és szállítsuk el egy lerakóba. Fontos, hogy ne az útszéli erdőbe vigyük, mert akkor ott fognak gondot okozni. Ha semmilyen lehetőségünk nincs a zöld hulladék lerakásra, akkor égessük el.

Védekezésük két lépésben javasolt. Első körben (figyelve az időjárásra) juttassunk ki Sherpa, vagy apacs kontakt hatású vegyszereket, majd 8-10 nap után Actara, Sanmite, vagy Mospilan felszívódó vegyszerrel ismételjük meg a védekezést.

 

Fertőzések:gombásodás

– didimaszcellás pikkelylevél barnulás ( Didymascella thujina )

– kabatinás gombásodás (kabatina Thujae)

A száraz, beteg ágakat, leveleket távolítsuk el, lehet nagynyomású mosóval átmosni az egész tuját, miután megszáradt lehet permetezni.

Védekezésük két részben történjen, mint a kártevők ellen.

Első alkalommal Ridomil Gold Plus, vagy Polyram. 8-10 nap elteltével Bumper vegyszert juttassunk ki.

 

A kártevők és a fertőzések kezelését össze lehet vonni, nem jelent semmilyen problémát, ha összekeverik a vegyszereket és úgy juttatják ki a tujákra, mégis én azt javaslom, hogy különítsük el ezt a két folyamatot, ha megoldható, akkor a második permetezést követő második héten folytassuk a védekezést.

Facebook